2-3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
EVIASMALL

«Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια»

Περιγραφή

«Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια»

Δεκαεπτά προσφυγικοί οικισμοί στη Βόρεια Εύβοια. Από αυτούς, τέσσερα αμιγώς προσφυγικά χωριά· Νέος Πύργος, Νέα Σινασός, Νέο Μουρσαλή (Ταξιάρχης), Νέα Εγκίν (Καστανιώτισσα).

Πρόσφυγες προερχόμενοι από το Προκόπι, τη Σινασό και άλλα χωριά της Καππαδοκίας, τη Μάκρη και το Λιβίσι, το Μαρμαρά και την Κύζικο, τον Πόντο και την Ανατολία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, προσφέροντας στον τόπο και τον τρόπο ζωής του νησιού παραδόσεις, τεχνογνωσίες, νέα πνοή.

Προορισμός της παραπάνω διαδρομής, η αποτύπωση της συμβολής τους στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του τόπου, με μια παράσταση που συνδυάζει την προβολή εξιστορήσεων σημερινών απογόνων των προσφύγων και αρχειακού φωτογραφικού υλικού, την αφήγηση και τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους.

Μία παράσταση που θα σας ταξιδέψει σε έναν περασμένο μα κοντινό χωροχρόνο, με την εικόνα του σήμερα να συνδιαλέγεται με τις ιστορίες του χθες και σύγχρονες συνθέσεις να αντηχούν χρώματα και ήχους της Μ. Ασίας.

Συντελεστές
Ιδέα, επιλογή κειμένων, διεύθυνση παραγωγής: Τέση Γιαννακίνα
Έρευνα: Αλέξανδρος Καλέμης
Σκηνοθεσία, μοντάζ: Αλέξανδρος Βοζινίδης
Σύνθεση, ενορχήστρωση: Βαγγέλης Βραχνός και Περικλής Βραχνός
Μουσικοί επί σκηνής: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά (νέι), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο), (πολίτικο λαούτο, βιόλα), Έλενα Μουδίρη Χασιώτου (φωνή, κρουστά), Μάκης Μπακλατζής (βιολί)
Αφηγήτρια επί σκηνής: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Ήχος και φωτισμός: Νίκος Μπελμέζος

Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα βιβλία: «Ανάμεσα στους Πεθαμένους» (Άγγελος Δρόσος), «Ο Κηρέας της Εύβοιας», «Νέος Πύργος», «Οι πατρίδες των Ευβοέων προσφύγων 80 χρόνια μετά», «Ταξιάρχης» (Αλέξανδρος Καλέμης), «Ωρεοί, ο τόπος μου» (ερευνητική ομάδα δημοτικού σχολείου Ωρεών, με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Καλέμη)

 

Για δύο παραστάσεις, στις 2 και 3 Αυγούστου, Οικία Βλαχοθανάση, Καμάρια Ιστιαίας, Βόρεια Εύβοια

Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://digitalculture.gov.gr/.../apo-ti-mikra-asia-sti.../

H παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού « Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όσοι/ες βρίσκεστε στην περιοχή, σας περιμένουμε με χαρά!

 

Share
EVIAPOSTER