Κοινότητα μουσικής πράξης & έρευνας

Μουσικές παραδόσεις και σύγχρονες εκφράσεις τους από τον Ελλαδικό χώρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 στη Θεσσαλονίκη, ως ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινότητας μουσικής έκφρασης και δημιουργίας που θα αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού οικοσυστήματος της πόλης.

Η πολιτισμική πολυφωνία της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ταυτότητάς της. Η πόλη, ως σταυροδρόμι, αποτελεί πέρασμα και σταθμό ανθρώπων διαφορετικών καταβολών που φέρουν και αφήνουν ίχνη της κουλτούρας τους, διαμορφώνοντας και ανασχηματίζοντας το σύγχρονο πολιτισμικό μωσαϊκό της. Ιστορία, κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα, διαφορετικές συνήθειες, τάσεις και ιδέες αλληλεπιδρούν και συγχωνεύονται. Μάρτυρας όλων αυτών των ανακατατάξεων και ζυμώσεων,
η μουσική.

Η olipoli μπαίνει στα μονοπάτια και τις γειτονιές της πόλης, εμπνέεται από τον πολυπολιτισμικό της πλούτο και δίνει χώρο στην έκφρασή του. Διοργανώνει ομαδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτές πρόβες, συναυλίες και φεστιβάλ. Αναλαμβάνει την παραγωγή μουσικών και καλλιτεχνικών δράσεων, δημιουργώντας ένα δίκτυο που αποτελείται από μουσικούς, καλλιτέχνες/ιδες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές/τριες, φορείς και οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την τέχνη της μουσικής.

Με βασικούς άξονες την καλλιέργεια της μουσικής εκτέλεσης και ακρόασης, και την παραγωγή καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, η olipoli προωθεί και ενδυναμώνει τη συνεργασία και τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων και δομών της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας εστίες έκφρασης μέσα στην πόλη.

olipoli μέσα στην πόλη!