ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ
Terpsis_workshop

Λήψη φωτογραφίας: Γιώργος Κορτσινίδης
Επεξεργασία: Γιώργος Γεωργόπουλος

Εργαστήρι - Ορχήστρα Τροπικής Μουσικής

Terpsis Orchestra

Περιγραφή

Το εργαστήρι

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου & Ορχήστρας - Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά & Μάκης Μπακλατζής

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουμε, να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τροπικές μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και το θεωρητικό μουσικό σύστημα των μακάμ μέσα από την εκτέλεση και ερμηνεία ρεπερτορίου που αφορά τις παραδόσεις αυτές.
Μέσω της εκτέλεσης του ρεπερτορίου, θα εστιάσουμε στη μελέτη των εξής θεματικών:
-Ερμηνευτική και υφολογική απόδοση οργανικών και φωνητικών μουσικών παραδόσεων από τις περιοχές της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Θράκης, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της νησιωτικής Ελλάδας.
- Κατανόηση και εκτέλεση των μακάμ
- Ανάπτυξη ρυθμικού και μη μετρικού αυτοσχεδιασμού (ταξίμι)
- Εκτέλεση στυλιστικών χαρακτηριστικών (στολίδια, γκλισάντι, βιμπράτο κ.α)
- Ενορχήστρωση, εναρμόνιση και ρυθμολογική ανάλυση ρεπερτορίου.

Ποιους/ες αφορά:
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους/ες, είτε παίζουν κάποιο μουσικό όργανο είτε όχι, και επιθυμούν να συμπράξουν με μια ομάδα ατόμων-μουσικών. Αφορά τραγουδιστές/στριες και όλα τα όργανα χωρίς περιορισμούς ανεξαρτήτως επιπέδων.

Η ορχήστρα
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, συγκροτείται το μουσικό σύνολο ΤΕΡΨΙΣ. Η Terpsis Orchestra δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με σκοπό τη μελέτη τροπικών μουσικών παραδόσεων του ελλαδικού χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και την καλλιέργεια τόσο ατομικών όσο και συλλογικών δεξιοτήτων με αφορμή τις παραδόσεις αυτές.
Η Terpsis Orchestra, είναι μια μουσική ομάδα τα μέλη της οποίας συνδέει η κοινή αγάπη για τη μουσική, τη συνεργασία και την αναζήτηση νέων ήχων στο σήμερα και είναι ανοιχτή να αγκαλιάσει οποιονδήποτε και οποιαδήποτε επιθυμεί να συμπράξει μαζί της. Χαρακτηριστικό της είναι η εξωστρέφεια και η διάθεση να επικοινωνήσει το υλικό της μέσω παρουσιάσεων, συναυλιών και ηχογραφήσεων.

Γνώρισε την Terpsis Orchestra:
https://www.youtube.com/watch?v=drXU0wv0kkY

https://www.youtube.com/watch?v=s0LngTqcT6o

https://www.facebook.com/terpsis.orchestra

Share