Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά

Η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά είναι συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ olipoli – Κοινότητα Μουσικής Πράξης & Έρευνας. Είναι μουσικός και δραστηριοποιείται στο χώρο της παραδοσιακής, world και σύγχρονης μουσικής σκηνής, με μουσικό όργανο το νέι και το τραγούδι.

Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκινά με κλασικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Πιάνου. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Mουσική Eκτέλεση με ειδίκευση στο όργανο νέι στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Ρόττερνταμ. Επιστρέφοντας στη γενέτειρα της το 2019 ακολουθεί σπουδές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μέχρι και σημερα ενώ από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής.

Έχει συνεργαστεί με ποικίλα μουσικά σχήματα και μουσικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ως σολίστ αλλά και σε συνεργασία με άλλους/ες καλλιτέχνες/ιδες σε διεθνή φεστιβάλ (Cosmopolis Festival, Literature Festival, Muziek Festival Amsterdam, Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ΦΕΞ κ.α), μουσικές σκηνές, θέατρα και πολιτιστικούς οργανισμούς (Kunstmuseum Den Haag, Muziektheater De Ont. Rozenburg, Alevitisch Cultureel Centrum Harlem, Maas Theater En Dans, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.). Παράλληλα, συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού project Mordana που σύντομα θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο Ρίζες//Roots.

Ως προς την εκπαιδευτική της δραστηριότητα, διδάσκει το όργανο νέι σε ωδεία και συλλόγους, ενώ παράλληλα διοργανώνει και υλοποιεί σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2019, είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου ανατολικής τροπικής μουσικής και της ορχήστρας Terpsis Orchestra με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αχιτζάνοβα Πεταλά Ανδριάνα

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης