Home concert
Lost Cities Ensemble, του James Wylie
James Wylie - Καμαντσέ, Σέταρ
Θύμιος Ατζακάς - Ούτι
Φοίβος Αποστολίδης - Τάμπλα, Μπεντίρ
Το μουσικό σύνολο «Χαμένες Πόλεις» είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα, που μου δίνει την ευκαιρία να αναζητήσω και να εκφράσω τις πιο πρόσφατες περιπέτειες μου στη μουσική και τον πολιτισμό. Λειτουργεί σαν άγκυρα ή πυρήνας, ο οποίος δημιουργεί τη βάση για να μεταβώ σε καινούργιους μουσικούς κόσμους. Επίσης, είναι ένας τρόπος να φέρω κοντά μουσικούς και φίλους, που εκτιμώ και θαυμάζω.
Σε αυτήν την εμφάνιση θα παρουσιάσουμε πρωτότυπες συνθέσεις μου από δυο μουσικές παραστάσεις, “The Darkest of Winter Nights” και “Shadows of Perception”, οι οποίες αποκαλύπτουν την αγάπη μου για τις μουσικές παραδόσεις της Περσίας και της Ελλάδας μέσα από το πρίσμα του δικού μου μουσικού κόσμου.
Προτεινόμενη ώρα άφιξης: 20:30 - Γνωριμία και σερβίρισμα ποτών (κρασί, τσάι, με ή χωρίς κονιάκ)
Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί, ευγενική χορηγία του Κτήματος Παπαθανασίου (https://ktimapapathanasiou.gr/el/), ή μία κούπα τσάι, με ή χωρίς κονιάκ.
*Το αντίτιμο προορίζεται για την κάλυψη της αμοιβής και της ασφάλισης των μουσικών, καθώς και για έξοδα της παραγωγής.
Για αγορά εισιτηρίου:
https://www.viva.gr/.../home-concert-lost-cities-ensemble/
Για κρατήσεις: 6984383153
Διεύθυνση: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
**Η ακριβής οδός θα σας αποσταλεί με email σε συνέχεια της εξασφάλισης του εισιτηρίου σας.
Στην περίπτωση εξάντλησης των εισιτηρίων μέσω της πλατφόρμας viva, μπορείτε να επικοινωνήσετε το ενδιαφέρον σας για συμπερίληψη σε λίστα αναμονής, αποστέλλοντας email στη διεύθυνση info@olipoli.gr.
Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email, στο info@olipoli.gr, ή τηλεφωνικώς στο 6984383153.
Οι καλλιτέχνες
James Wylie
Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.
Ως performer είναι ενεργός διεθνώς σε πάνω από είκοσι χώρες και έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «NRW KULTURsekretariats», «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil
McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.
Έχει εμφανιστεί σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Moers, το Les Suds à Arles, το Φεστιβάλ D'Aix-En-Provence, το Udaipur World Music Festival και πολλά άλλα καθώς και με μουσικούς όπως τους Gunther Schuller, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Hayden Chisholm, Evan Parker, Χάρης Λαμπράκης, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Jonathan Crayford, Κώστας Αναστάσιαδης, Bob Moses, Κώστας Θεοδώρου, Sam Rivers, Wayne Shorter, Cecil McBee ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.
Ως εκπαιδευτικός, ο James έχει πολύ εμπειρία στη διδασκαλία σαξόφωνου, μουσικής θεωρίας και σύνθεσης και έχει δώσει εργαστήρια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο για ιδρύματα όπως το Paris Conservatoire, το New Zealand Jazz Foundation και το Jazz Workshop Australia. Το 2021 ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Παλαιά Μουσική και Τροπικές Μουσικές Παραδόσεις της Μεσογείου».
Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει
εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, του Ιράν, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής. Συνεχίζει να ακολουθεί μαθήματα στοκαμαντσέ και Persian Radif με τον Sina Danesh.
Θύμιος Ατζακάς
O Θύμιος Ατζακάς είναι μουσικός, παραγωγός και εκπαιδευτικός της μουσικής. Σπούδασε κλασσική κιθάρα (με έμφαση στην παλαιά μουσική και στη μουσική του 20ου αιώνα) στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας και έπειτα εργάστηκε ως μουσικός με έδρα το Βερολίνο για έξι χρόνια. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του
Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τα ουτιστικά μουσικά δίκτυα του 19ου και 20ου αιώνα (2013).
Από το 2001 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την εφαρμογή διαφόρων τροπικών μουσικών συστημάτων επάνω στη σύγχρονη μουσική γραφή, την τροπική και την
ηλεκτροακουστική σύνθεση, την ενορχήστρωση και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Από το 1996 σήμερα έχει παίξει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ενώ επιμελήθηκε ή έλαβε μέρος σε εκατοντάδες μουσικές παραστάσεις. Έχει εμφανιστεί, σαν σολίστας ή μέλος μουσικών συνόλων σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Aγγλία, Μαρόκο και Συρία ενώ ηχογράφησε και μαγνητοσκόπησε για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, το WDR, την Deutsche Welle, το MDR, το Arte και το BBC.
Έχει επιμεληθεί τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές παραγωγές ενώ είχε ενεργή συμμετοχή σε 18 δίσκους. Aπό το 2010 ερμηνεύει και δισκογραφεί σαν σταθερό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο οποίο εργάζεται από το 2006.
Από το 2006 είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς διοργάνωσης ‘Μουσικό Χωριό’ (www.music-village.gr) που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, καθώς και του καλλιτεχνικού forum «το αβγό» στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα της εργασίας αυτής μέχρι σήμερα είναι η υλοποίηση και τεκμηρίωση πάνω από 150 συμβιωτικών μουσικών εργαστηρίων, παραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
O προσωπικός του δίσκος “Udopia” (2016, Carpe Diem Records) βραβεύτηκε το 2017 στα πλαίσια του German Record Critics' Award (Preis der deutschen Schallplattenkritik), στην κατηγορία "Grenzgänge" (Crossover).
Φοίβος Αποστολίδης
Ο Φοίβος Αποστολίδης γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1989 στην πόλη της Κατερίνης και μεγάλωσε σε μια οικογένεια ερασιτεχνών μουσικών. Το 2007 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη «Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από την οποία αποφοίτησε το 2016. Από μικρός έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική επαγγελματικά.
Το πάθος του για τη μουσική, και ιδιαίτερα τον ρυθμό, τον οδήγησε να αναζητήσει κατάλληλους δασκάλους για να μελετήσει την τέχνη των κρουστών οργάνων. Αρχικά παρακολούθησε μαθήματα κρουστών Ανατολικής Μεσογείου (Darbuka, Riq, Bendir, Davul) με τον Λουκά Μεταξά και έλαβε υποτροφία από το μουσικό ωδείο «Eν χορδές» για να παρακολουθήσει τα καλοκαιρινά μαθήματα «Roots and routes» στο Ρότερνταμ (Ολλανδία). Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Darbuka και ρυθμολογίας με τον Δημήτρη Παναγούλια. Ανακάλυψε την αγάπη του για την ινδική κλασική μουσική και σπούδασε Tabla και Hindustani ρυθμολογία με τον Σάκη Λάιο. Από το 2015 μαθαίνει Ινδική Tabla δίπλα στoν Hiren Chate ,ενός παγκοσμίου φήμης ερμηνευτή και μαθητή του Pt. Yogesh Samsi της Punjabi Gharana.
Ο Φοίβος Αποστολίδης αναπτύσσει συνεχώς τη μουσική του έκφραση, ασχολούμενος με διάφορα μουσικά είδη όπως το ελληνικό λαϊκό, την δημοτική ,την ποντιακή, την τουρκική, την αραβική, την gypsy μουσική, την world music , την τζαζ, καθώς και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σύνολα, συνοδεύοντας σολίστ σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος των μουσικών συνόλων Ηλιοδρόμιο, Loxandra Ensemble,Ακούσματα Ανατολής,Selanik Turbo Bend.
Συνεργασίες:Dilek Koc,Αρετή Κετιμέ,Χριστίνα Μαραγκόζη, Ελένη Δήμου,Θανάσης Πολυκανδριώτης,Σταύρος Σιόλας,Haig Yazdjian,Samrat Pandit,Efren Lopez,Omid
Tahmasebpour,Lamia ait amara,Γιώργος Γεωργόπουλος,Γιώργος Ψάλτης,Θάνος Σταυρίδης,Ρία Ελληνίδου,Νίκος Χρηστίδης,Baildsa,Naxatras κα.
Εταιρεία παραγωγής: AMKE olipoli - https://olipoli.gr/
Χορηγός: Κτήμα Παπαθανασίου - https://ktimapapathanasiou.gr/en/
Σας περιμένουμε!