2-3 ΑΠΡΙΛΙΟΣ
rizopoulos_bridges

Στοιχεία μακεδονικής ρυθμικής

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Αλέξανδρος Ριζόπουλος

Περιγραφή

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις οργανοπαίκτες/τριες (όχι μόνο κρουστά, αλλά και πνευστά, έγχορδα, πληκτροφόρα), τραγουδιστές/τριες και χορευτές/τριες που θέλουν να καλλιεργήσουν τη ρυθμική τους αντίληψη. Θα γίνει παρουσίαση των ρυθμικών ιδιωμάτων που απαντώνται στα μακεδονικά ηχογεωλογικά τοπία μέσα από παραδείγματα χορευτικών και μη σκοπών. Οι ενδιαφερόμενοι/ες δε χρειάζεται απαραίτητα να έχουν εξοικείωση με την παρτιτούρα, καθώς η διδασκαλία θα έχει πρακτικό χαρακτήρα. 

Σχετικός σύνδεσμος:

https://www.youtube.com/watch?v=87eQtmRpdOA 

 

Βιογραφικό εισηγητή
Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος (Γιάννενα, 1982) παίζει κρουστά, συνθέτει, ερευνά και διδάσκει.

Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος των τμημάτων Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΒSc, 2016) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΜSc, 2006). Αρθρογραφεί με θέμα την Εθνομουσικολογία και τις Παραστατικές Τέχνες, τα Κρουστά και το Ρυθμό στα Βαλκάνια, την Ενσώματη Γνώση και την Επιτέλεση.

Έχει στο ενεργητικό του δύο «Ποιητικές» (διαπολιτισμικές, πολυμεσικές παραστάσεις, στις οποίες επιμελήθηκε τη σύλληψη, τη σύνθεση, τη δραματουργία, την κινησιολογία): «Μαριγώ και Γιάννος: αέναο πέρασμα» (Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα, Αύγουστος 2021) και «Αουρέκιος, ο Ταχυδρόμος» (Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη 2016).

Είναι ιδρυτικό μέλος στα συγκροτήματα Alenti, People of the Wind και Motel Selenik, ενώ συνεργάζεται με πληθώρα μουσικών σε παραγωγές, έθιμα και ηχογραφήσεις, εντός και εκτός συνόρων. Το 2021 εκδόθηκαν δύο δισκογραφικές δουλειές: «Lamenta» και «Alenti-Jasmine». 

Διατηρεί το Masterclass «Ρυθμική Πλαστική», Workshops με θέμα τους ρυθμούς και τα κρουστά Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου (Εθνικό Κονσερβατόριο Παρισιού, Βερολίνου). Συνεργάζεται με το Μουσικό Χωριό «Άγιος Λαυρέντιος», το ίδρυμα Γκροτόφσκυ στην Πολωνία, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Πόλις», το Χώρο Πολιτισμού Baumstrasse και το Κρουστόφωνο. Πειραματίζεται και σχεδιάζει νέα μουσικά όργανα στο οργανοποιείο Kavouki.

Πληροφορίες:
Ημερομηνία και ώρα: 2-3 Απριλίου, 11:00-14:00

Ώρα προσέλευσης: Παρακαλείσθε για την άφιξή σας στο χώρο στις 11:30.

Τοποθεσία: Studio Flamenco “Pellizco”, Ορφανίδου 5, Θεσσαλονίκη

Κόστος Συμμετοχής: 60 ευρώ

*Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησής του.

(Δηλώσεις συμμετοχής έως  και 1  Απριλίου)

 

* Το τμήμα θα είναι ολιγομελές· συστήνεται η έγκαιρη κράτηση θέσης.

** Για την είσοδο στο χώρο θα χρειαστεί:

 -πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

-πιστοποιητικού νόσησης ή

-self-test 24 ωρών για ανηλίκους από 4 έως 17 ετών

Share