Σάββατο 11/05/2024
βραζιλιάνικη μουσικη

Φωνητικό Εργαστήρι Βραζιλιάνικης Μουσικής

με τη Λυδία Σταυράκη και τη συνοδεία της Γιώτας Παπαδοπούλου!

Περιγραφή

Φωνητικό εργαστήρι βραζιλιάνικης μουσικής
με τη Λυδία Σταυράκη
και τη συνοδεία της Γιώτας Παπαδοπούλου

Περιγραφή εργαστηρίου:
Η ποικιλομορφία των ρυθμών αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της βραζιλιάνικης μουσικής.

Στο εργαστήριο αυτό, η Λυδία Σταυράκη μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις διάφορες πτυχές της βραζιλιάνικης μουσικής, όπως τους ρυθμούς της, μέσω της φωνής. Μαζί θα διακρίνουμε ρυθμικά μοτίβα μελετώντας ρεπερτόριο από διάφορα μουσικά είδη της βραζιλιάνικης μουσικής. Μερικά από αυτά είναι το choro, το partido alto, η bossa nova, καθώς και τα στυλ της βορειοανατολικής βραζιλιάνικης μουσικής, όπως το baião, το maracatu και το coco.

Μέσω του ρεπερτορίου, θα μάθουμε πως να προσεγγίσουμε το κάθε είδος όσον αφορά την προφορά, το phrasing και την άρθρωση των ρινικών φωνηέντων.

Βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=ip7Q23bvpWA
https://www.youtube.com/watch?v=j6Mt9KFu9Xk

______________________________________________

Πληροφορίες
Κόστος συμμετοχής: 35€
30€ για φοιτητές/ριες και μέλη Casa Paranaue

Φόρμα εγγραφής:
https://forms.gle/1pa9n7K7GfYHXdzh9

Επικοινωνία: stavlydia@gmail.com

______________________________________________

Σάββατο, 11 Μαΐου
10:00-14:00
Casa Paranaue, Ναυμαχίας Έλλης 4, Θεσσαλονίκη

______________________________________________

Βιογραφικό Λυδίας Σταυράκη:
Η Λυδία Σταυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Άρχισε να τραγουδά και να παίζει πιάνο σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεννέα της μετακόμισε στην Ολλανδία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, αλλά γρήγορα βρήκε τον δρόμο της στη μουσικής σκηνή της Ολλανδίας και άρχισε να παίζει σε διάφορα μουσικά σύνολα από τζαζ μέχρι ελληνική μουσική.

Πήρε BSc στην ψυχολογία από το Leiden University και ΒΑ στην Latin Jazz μουσική από το Codarts του Ρότερνταμ με καθηγητές ειδικότητας όπως ο Jarmo Hoogendijk και η Lilian Vieira. Το 2022 πήρε την υποτροφία NL Scholarship και σπούδασε βραζιλιάνικη μουσική για 6 μήνες στο Universidade Federal do UniRio στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι μέλος της National Jeugd Jazz Orkest (NJJO) της Ολλανδίας με την οποία ξεκίνησε εθνική και διεθνή περιοδεία
τον Ιούλιο του '23 με την καθοδήγηση της Maite Hontelé.

Δημιούργησε το δικό της τρίο, με το οποίο στόχο έχει να ερμηνεύει τις δικές της συνθέσεις που συνδέουν τη λάτιν με την ελληνική μουσική μέσω της τζαζ. Τραγουδά στα ισπανικά, πορτογαλικά, αγγλικά και ελληνικά.

Βιογραφικό Γιώτας Παπαδοπούλου:
Γιώτα Παπαδοπούλου (Θεσσαλονίκη, 1984).
Ξεκίνησε κλασικό πιάνο σε ηλικία 7 ετών και αποφοίτησε από το Μουσικό Κολλέγιο με την εκπληκτική πιανίστρια και παιδαγωγό Ινέσσα Συμονίδου, με ‘Άριστα παμψηφεί ’. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών είχε πρόταση από τον Γερμανό καθηγητή Matitjahu Kellig για συνέχεια σπουδών στο Detmold της
Γερμανίας, όπου κ έφυγε για πρώτη χρονιά στο εξωτερικό.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για την σύνδεση κίνησης-μουσικής, τον αυτοσχεδιασμό αλλά και τη σύνθεση ταξίδεψε στην Ολλανδία και φοίτησε στο Codarts, World Music/ Latin Department του Rotterdam, όπου και έχει φτιάξει μια βάση τα τελευταία χρόνια. Οι σπουδές (Bachelor) ολοκληρώθηκαν με υποτροφία
για το τελευταίο έτος.

Από τα χρόνια των σπουδών αλλά και μετά επαγγελματικά έχει συμπράξει με ανερχόμενους τοπικούς αλλά και ήδη καταξιωμένους μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου που τους έφεραν κοντά οι μουσικές παραδόσεις της Κούβας (Afro-Cuban, Rumba, Salsa, Son, Bolero, Latin-Jazz), της Βραζιλίας (Samba, Choro, Bossa Nova, Capoeira, Brazilian-Jazz etc) και της Αφρικής (Bata, Cora, African-jazz). Άλλα είδη : Greek, Jazz, Experimental.

Ο θεσμός των jam sessions ήταν πάντα πολύ σημαντικός. Από το 2019 είναι μέλος του Vrij Academie voor de Kusten, Delft όπου και εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα πιάνου κυρίως.

Σας περιμένουμε!

Share
βραζιλιάνικη μουσικη