Τέση Γιαννακίνα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ olipoli και υπεύθυνη πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας. Στόχος και όραμά της, μέσω του σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων, η σύνδεσή τους με την κοινωνική πραγματικότητα, τον δημόσιο χώρο, την τοπική κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον.

Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ξένες Γλώσσες και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλλιτεχνική και Πολιτιστική Διαχείριση από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Καταλονίας της Βαρκελώνης.

Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αργεντινή και τη Βολιβία, για την υλοποίηση έργων πολιτιστικού και τεχνολογικού τομέα· στην ΑΜΚΕ ΠΕΡΑ, ως υπεύθυνη του Δωματίου της Γειτονιάς της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Thessaloniki Science Festival και το πρόγραμμα Local Alliance for Integration στη Θεσσαλονίκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα - Μουσείο Antoni Tàpies και το φεστιβάλ Sónar Barcelona – Music, Creativity & Technology στη Βαρκελώνη, το πρόγραμμα Cultural Emergency Response του οργανισμού Prince Claus Fund στο Άμστερνταμ και το Tophane Heritage Project του ερευνητικού κέντρου Netherlands Institute in Turkey στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων. 

Το 2022 εμπνεύστηκε την οπτικοακουστική παράσταση «Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του ΥΠ.ΠΟ.Α, και στην οποία ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής. Την ίδια χρονιά, σχεδίασε και διηύθυνε την παραγωγή του North Evia Festival, που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Βόρεια Εύβοια, ως απάντηση στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. 

Από το 2021 είναι συνυπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του ANOPOLIS WORLD MUSIC FESTIVAL, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ εδώ και λίγους μήνες είναι μέλος της ομάδας διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΑΜΚΕ «Καλλιστώ»-περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

Τέση Γιαννακίνα

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης